Čaj, který vylučuje toxiny z těla a zabraňuje jejich hromadění v játrech

Fotografie: Unsplash

V přírodě se vyskytuje rostlina, která pro mnohé lidi představuje pouhý plevel. Jedná se ale o velmi léčivou rostlinu, která může být pomocníkem i při hubnutí.

Vyskytuje se na každé zahradě a kvete převážně na jaře. Zahlédnout ji můžete opravdu skoro všude a většina z nás s ní bojuje jako s obtěžujícím plevelem. Po odkvětu se totiž mění na bílé chmýří, které se velmi snadno šíří. Jedná se o pampelišku. Málokdo o ní totiž ví, že se jedná o přírodního pomocníka v boji s různými nemocemi, ale také je to účinný spojenec při hubnutí.

Jak na jeho přípravu a na co si dát pozor

Čaj z pampelišky je velice snadný na přípravu. Potřebujeme na něj květy, které nasbíráme skoro všude. Ideální je vyhledávat je na poli a sbírat pampelišky, které jsou co nejmladší. Také věnujte zvýšenou pozornost tomu, abyste nesbírali květy, kterou jsou chemicky ošetřené. Jakmile přijdete domů, pampelišky pečlivě umyjte. Poté je dejte do hrnce, zalijeme vroucí vodou a nechte 20 minut louhovat. Během chvíle tak máte připravený lahodný čaj, který má všestranné použití.

Fotografie: Unsplash

Vyhněte se konzumaci čaje z pampelišek, pokud víte, že máte na pampelišky alergii. V případě, že se dlouhodobě léčíte a užíváte diuretika, lithium nebo antibiotika, konzultujte konzumaci tohoto čaje se svým ošetřujícím lékařem. Pampeliškový čaj je také výborný stimulant. Skvěle nám poslouží jako náhrada šálku kávy, látky, které pampeliška obsahuje, mají totiž povzbuzující účinky.

Problémy s trávením, ale i s játry

Pampeliškový čaj je výborným pomocníkem se zažívacími problémy. Jeho konzumace nám přinese výraznou úlevu, pokud trpíme nechutenstvím. Pomoci nám může ale i v případě zácpy. Také zabraňuje zadržování vody v těle, je proto skvělým pomocníkem pokud se snažíme zhubnout. Účinky čaje jsou totiž podobné, jako u léků na hubnutí. Odvar z pampelišky působí stimulačně na pankreatický enzym, jehož hlavní úlohou je rozpouštění tuků v potravinách.

Fotografie: Unsplash

Pomoci nám může i v případě oteklých nohou, protože se jedná o přírodní diuretikum, které vyplavuje nebezpečné toxiny z našeho těla. Podle čínské tradiční medicíny zvyšuje čaj z pampelišek produkci žluči a zabraňuje hromadění toxinů v játrech. Pokud již problémy s játry máme, polysacharidy, které pampeliška obsahuje, mohou zmírnit projevy onemocnění. Podle nedávných studií může být pampeliška prospěšná i v boji s rakovinou pankreatu.

Zdroj: Healthline

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..