Všechny

Fermentované ovesné vločky: posilovač imunitního systému

Fermentované ovesné vločky: posilovač imunitního systému

Proč namáčet ovesné vločky?

Fermentované ovesné vločky obsahují mnohonásobně vyšší počet laktobacilů než běžné jogurty. Tyto bakterie v našich střevech stimulují imunitu, brání usídlení patogenů, zajišťují vstřebávání živin a eliminaci toxických látek, tvoří energii pro střevní buňky, snižují riziko rakoviny a mnohé další.

Vločky obsahují betaglukany, ceněnou vlákninu podporující obranyschopnost a zdravý střevní mikrobiom, řadu aminokyselin pro budování svalů, vysoké množství fosfolipidů podporující zdravou funkci jater i dobrou paměť, vitamíny skup. B, důležitý vit. E, omega-3 a omega-6 nenasycené kyseliny, železo, vápník, fosfor a lecitin.

Namáčením, klíčením a fermentováním se připravuje celá řada (pseudo)obilovin, ořechů či luštěnin. Jedná se o tradiční metodu, která se používá od pradávna. Je sice časově náročnější, ale přináší spoustu výhod vypsané výše. Více o tradiční přípravě pokrmů se dočtete v knížce Vyživující tradice od Sally Fallon, která je doplněná spoustou receptů.

Správný postup na fermentované vločky

  1. Ovesné vločky namáčíme ideálně v kefíru (mléčném, vodním nebo kokosovém), protože obsahuje desítky druhů probiotik. Jogurt ve srovnání s kefírem obsahuje pouze dva druhy probiotik. Mléko neobsahuje žádná probiotika. Kefír je proto nejvhodnější volba pro přípravu fermentovaných vloček.
  2. Vločky fermentujeme nejméně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
  3. Vše smícháme a necháme přes noc na kuchyňské lince.
  4. Ráno přidejte ovoce a další suroviny dle chuti. Ořechy a semínka můžete nechat s vločkami namáčet už od večera.

Kaše fermentovaná přes noc, neboli overnight oats jsou:

  • snadno stravitelné, 
  • probiotické i prebiotické, 
  • mají nízký glykemický index,
  • mohou být vegan, bez mléka, bez lepku či low carb,
  • zdravé a velmi jednoduché.

Není divu, že jsou základem výživy atletů, kulturistů a silových sportovců. Normalizují hladiny cukru a tuků v krvi, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, podporují nervovou soustavu, pomáhají při hubnutí a problémech zažívání.

Samozřejmě osoby s celiakií nebo intolerancí na lepek můžou použít bezlepkové ovesné vločky a nafermentovat je úplně stejně.

A navíc – fermentované ovesné vločky přes noc znamenají vstát k hotové snídani! (A večer to máte za minutku :))

Recept na fermentované ovesné vločky

Ingredience na 2 porce:

Postup:

  1. Velká semínka pomelte na menší kusy, lněné semínka umelte na mouku, smíchejte s vločkami a namočte do kefíru. 
  2. Přidejte koření, zavřete do krabičky nebo přikryjte utěrkou a nechte přes noc na lince.
  3. Ráno přidejte do kaše ovoce, pistáciové máslo, ajala elixír a dobrou chuť.

Více na : https://www.wugi.cz/a/fermentovane-ovesne-vlocky-posilovac-imunitniho-systemu

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..